Dubai_2021_k

Robitz Anikó

Dunkelkammer

2022. augusztus 25. - szeptember 23.

“Évekkel ezelőtt Zürichben a villamosról észrevettem egy kis üzletet, aminek a kirakata zsúfolásig volt fotólabor felszereléssel és kellékekkel. A bolt neve egyszerűen csak Dunkelkammer volt, ami magyarul sötétkamrát jelent. Megtetszett a névválasztás egyszerűsége és a német szó hangzása.
2006-ban, amikor a Szellemkép Szabadiskolába beiratkoztam, analóg fotózást tanultam. Néhány évig kizárólag filmre fotóztam és magam nagyítottam a képeimet. Később lett digitális gépem is, és már csak alkalmanként vettem elő a régi filmes fényképezőgépeket, de sosem készült annyi kép, hogy egy kiállításnyi anyag kitelt volna belőlük. 2021 végén újra az analóg fotográfia felé fordultam, mert szükségem volt valami valóságosra és igazira az online tér, a virtuális világ mellett, amibe a karantén ideje alatt kerültünk.
A kiállításra tehát analóg fotográfiákkal készültem. A bennünket körülvevő épített környezetből úgy választom ki a részleteket, hogy a formák geometrikus alakzatokká redukálódnak a képeken. Ezzel a kiválasztott részlet eltávolodik az eredeti valóságtól és újat hoz létre. A teret, a rész és az egész viszonyát az arányok és a különböző alakzatok, textúrák megkomponálásával vizsgálom a legújabb képeimen.”

Robitz Anikó

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.