Szenvedélyünk a gyűjtés - Dr. Balogh Imre

2023. november 9. (csütörtök) 18:00

A Szenvedélyünk a gyűjtés egy új beszélgetéssorozat a The Spaceben, ahol Bérczi Linda neves hazai gyűjtőkkel arról beszélget, hogy mi a motivációjuk, mit szeretnek a műgyűjtésben, mi vezette őket a saját területük felé, és hogyan épül fel a gyűjteményük.

Részvételi díj: 2500 Ft
A programon maximum 30 fő vehet részt.

A beszélgetés résztvevője Dr. Balogh Imre, a szlovén LON bank vezérigazgatója

Balogh Imre közgazdász, pályáját tudományos kutatóként kezdte, 2 monográfiát, több könyvfejezetet és tucatnyi szakcikket jegyez egyénileg vagy társszerzőként ebből az időszakból. 3 év után a bankszféra beszippantotta és azóta sem engedi el, de a tudományhoz ezután sem maradt teljesen hűtlen, PhD fokozatát 2015-ben szerezte meg. Az MKB Banknál több mint két évtizeden át betöltött felsővezetői pozíciókkal a háta mögött 2012-ben határozta el, hogy külföldön is kipróbálja magát. Az azóta elmúlt évtizedben rövid ukrajnai kitérő után, immár a harmadik szlovén pénzintézet reorganizációját irányítja első számú vezetőként. 2016-ban a helyi Manager Magazin beválogatta a Szlovénia jövőbeni fejlődésére legnagyobb hatást gyakorló gazdasági és politikai vezetők közé.

A képzőművészet iránti rajongását szülői inspirációra, még gyerekkorából hozza magával, és igyekezett a gyermekeinek is továbbadni. Az MKB Bank klasszikus és modern, illetve kezdeményekben kortárs gyűjteményének túlnyomó része az ő irányításával épült föl. Saját gyűjteményének kialakítása során hamar a frissebb, aktuálisabb kortárs művészet felé fordult, eleinte döntően magyar, majd az utóbbi évtizedben nagyobbrészt külföldi, elsősorban régiós művészek alkotásaira koncentrált. Kedvencei az absztrakt művek és a fény-objektek, de időnként impulzusvásárlásokkal elkalandozik a gyűjteményépítés tudatosan meghatározott fő irányvonalaitól. Az utóbbi években formálódik egy egyre bővülő közös gyűjteménye is párjával, Molnár Ani galeristával.