Robitz Anikó

Mundo Perdido / Elveszett világ

2023. július 12. - augusztus 10.

„Nem volt semmi valójában, semmi, ami lett volna. Csak a kerek víz és a lapos tenger. Minden csak önmagában.“1

Hogyan lehetséges, hogy hasonló találmányok jelennek meg egymástól függetlenül, eltérő időben és egymástól távoli helyeken? Felbukkannak, eltűnnek, majd száz vagy többszáz év múlva egy másik kontinensen újra megjelennek. Létezik egy univerzális tudás amihez bárki hozzáférhet vagy csak emberek egy szűkebb csoportja számára elérhető? Meglehet, hogy mégis valamiképp kapcsolatba kerültek távoli civilizációk vagy csupán
a véletlen műve a sok egyező felfedezés? Vagy azon etnológusoknak és antropológusoknak van igaza, akik szerint az ember mindenütt ugyanúgy gondolkodik? Hasonló problémákkal szembekerülve, hasonló környezeti, gazdasági és kulturális feltételek mellett lehetséges, hogy a távoli kontinenseken egymástól függetlenül ugyanazok a dolgok jelennek meg.

A maja-kicse indiánok szent könyve, a Popol Vuh négy teremtésről ír. Az istenek negyedszerre teremtették meg az embert, aki olyan tökéletes lett, hogy mindent látott és minden tudással rendelkezett. Az istenek némi tanácskozást követően, pár nap múlva visszavették ennek a végtelen tudásnak egy részét, mert rájöttek, ha az emberek pont olyanok, mint ők, akkor nem fogják őket tisztelni és táplálni. Ahhoz azonban elég tudást hagytak náluk, hogy felfedezzenek és létrehozzanak nagyszerű dolgokat.

A képzelőerő, a találékonyság és a kreatív energia egyenlő mennyiségben oszlik el az emberiség egész története során. Egy feltaláló azonban csak akkor képes hatni embertársaira, ha az adott társadalomban megfelelő számú ember készült fel lélektanilag a fejlődésre. (Claude Lévi-Strauss)
A populációs nyomás és a környezet pusztítása kényszeríti ki az újabb és egyre hatékonyabb technikákat (M
arvin Harris).

A fejlődés magában hordozza a pusztulást – ahogyan ez a majákkal is történt: a túlnépesedés, a környezeti erőforrások kizsákmányolása,
a folyamatos háborúskodás miatt mire a spanyol hódítók megérkeztek, városaik rég elnéptelenedtek és elborította őket az esőerdő.

Vajon meddig folytatható a környezet rombolása és a pusztítást meddig fedik el látszólag a civilizációs vívmányok?

1 (Popol Vuh A Maja-Kicse indiánok szent könyve: Az első teremtés [3.] 
Fordítás, jegyzetek, utószó: Boglár Lajos és Kuczka Péter Helikon Kiadó, Budapest, 1984)